Barnpedagogiskt forum på studiebesök

Barnpedagogiskt forum går på studiebesök till olika organisationer och aktiviteter inom förskola och skola.

25 november besökte vi:

Snickaregårdens Förskola i Marks kommun.

 

På Snickaregårdens Förskola arbetar man efter värdeorden Välkomnande, Mångfald, Möjligheter och Uppfinningsrikedom.

Vi guidades runt i skolan och fick en mycket intressant och fin information av rektor Ingvor Christiansson och några av hennes pedagoger. Förskolan, som är 20 år gammal, är klart inspirerad av Reggio Emilias filosofi och där rummet/miljön utgör den tredje pedagogen. Pedagoger vid skolan har flera år deltagit i våra studieresor till Bassa Reggiana.

28 oktober besökte vi:

Fritidshemmet Lönnen vid Oxledsskolan i Sävedalen, Partille kommun.

 

Vi togs emot av fritidspedagogen Monica Fagerström som informerade om fritidshemmets inriktning och verksamhet. Fritidshemmet Lönnen är ett av få med I Ur och Skur-profil. I Ur och Skur är en pedagogik utvecklad av Friluftsfrämjandet där utgångspunkten är att varje barn ska få utvecklas genom friluftsliv, lek, rörelse, spänning och upplevelser med alla sinnen. Fritidshemmet Lönnen i Partille ligger alldeles i anslutning till Delsjöområdets naturreservat, något som gör det som klippt och skuret för just en I Ur och Skur-profil.

29 september besökte vi:

 “Restfest” på Garveriet i Floda

 

Restfesten anordnas samma dag som FN:s globala dag för att uppmärksamma matsvinn.

 

“ Då ska Garveriet hjälpa barnen att laga lunch på rester med överblivna ekologiska grönsaker från Lilla Labäck och göra äppelkompott med äppelrester från musteriet Glömda äpplen. Daglig verksamhet visar hur man bränner biokol som ett jordförbättringsmedel.

I ateljen blir det r(f)estdekoration med fokus på att ta hand om livsmedel och minska matsvinn.”

Lokalpressen, Lerum 24 september 2021

21 september 2021 besökte vi:

“Tredje rummet” som har “ pop uverkstad på Garveriet i Floda.

 

“Tredje rummet är en satsning där barn och vuxna från förskolorna i Floda får mötas för att undersöka material och miljö på många olika sätt och lära sig mer om ett hållbart förhållningssätt ur ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter.”

Lokalpressen, Lerum 24 september 2021

 

Linda Mjölner, pedagogista i Floda tog emot oss på ett studiebesök där hon visade den kreativa ateljen dit förskolebarnen kommit de senaste veckorna. Hon arbetar tillsammans med kollegan Linda Linder, ateljerista.

 

Tredje rummet samarbetar också med den dagliga verksamheten i Lerums kommun och med återbruk.